top of page
  • Writer's picturemake574

Influenssarokote

Päivitetty: 24. helmik. 2020

Influenssa on nimenä useammalle tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Influenssa on kuumeinen ja usein raju hengitysteiden infektiotautiInfluenssa on eri tauti kuin tavallinen nuhakuume. Sen oireita ovat kuume, lihaskivut, yskä ja muut hengitystieoireet.Yleensä tauti paranee alle kahdessa viikossaInfluenssan yleisimpiä komplikaatioita ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdukset ja mm. astman paheneminen. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin influenssan jälkitauti.
Mitä hyötyä rokotteesta on?


Tavanomaisen influenssaepidemian aikana influenssaan sairastuu noin joka kymmenes aikuinen. Influenssarokote on paras suoja influenssaa vastaan ja suurin osa rokotuksen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu henkilö sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa kuin rokottamattomalla. Influenssarokote torjuu jälkitautien lisäksi myös korvatulehduksia: rokotetuilla lapsilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

Rokote kannattaa ottaa syksyllä ennen influenssakauden alkua. Vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana suoja ei ole vielä täydellinen. Rokotteen voi ottaa myös epidemian jo alettua, mutta silloin rokotetulla on riski saada tartunta ennen vasta-ainesuojan täydellistä muodostumista. Haittaa rokotuksesta ei tällöinkään ole, tavallista vaikeampaa tautia ei ole odotettavissa. Huomioithan, että kuumeen tai kuumeisen infektion aikana rokotetta ei voi ottaa.

Influenssan riskiryhmät

yli 65-vuotiaatpienet lapsetraskaana olevatiästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavatpotilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynytpotilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat


Käytössä olevat rokotteet kaudella 2019-2020


Mehiläisessä on käytössä influenssakaudella 2019-2020 nelivalenttinen influenssarokote, joka antaa suojan sekä molempia A-virustyyppien että molempia B-virustyyppejä vastaan. Lisäksi 2-17-vuotiaille on saatavilla nelivalenttinen influenssarokote nenäsumutteena. Molempien rokotteiden viruskannat vastaavat WHO:n suosituksia.

Influenssarokote tulee uusia joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain.


Influenssarokotteen hinta 2019


Injektiona annettavan rokotteen hinta on 39,80 €, sisältäen rokoteaineen ja hoitajan palkkion. Poliklinikkamaksua tai kanta-maksua rokotteen hintaan ei lisätä. Nenäsumutteena annettavan rokotteen hinta on 72,80 €.


*Lähde: Mehiläinen


104 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page